Om hjemmetræning med udgangspunkt i ESDM (i kombination med en supplerende tilgang, Social Tænkning)
Signe har været en gave for os, for vores familie og for vores søn. Jeg ville ønske, man kunne lave en klon af hende og udbrede budskabet om hjemmetræning, så rigtigt mange børn kunne få den gode hjælp, vi får.
Jeg har hele tiden opfattet Signe som meget grundig og nuanceret. Hun gør sig umage og tilpasser tingene til det enkelte barn og til familien. Og så er hun meget behagelig at have med at gøre. Det er vigtigt for mig, at man kan mærke, at hun går i dybden og gør sig mange tanker og refleksioner: Hun siger ikke bare noget, men går tilbage og finder information, hvis hun er i tvivl om noget. Hun lytter og har en god fornemmelse for, hvad der er brug for, og det er tydeligt, at hun brænder for det, hun laver.
For os som familie har det gjort noget rigtigt godt at få Signes fintfølende og nuancerede tilgang til hjemmetræning indover. Man kan mærke, at hun tager sin opgave alvorligt og er oprigtigt interesseret i, at vores søn udvikler sig og har det godt, og det giver en ro. Vi føler os ikke efterladt alene med det her store ansvar. Signe er på vores hold, og hun hjælper os med at drible bolden derhen, hvor den skal.
For os handler det meget om at have nogen med om bord, der forstår kompleksiteten i vores søns profil, og som også ser alle de styrker, han har. Og i den forbindelse er Signes personlighed vigtig, for hun har en nuanceret forståelse og en rigtig sød, positiv og rummelig måde at møde os på. Jeg oplever ikke at møde begrænsninger hos Signe, for hun går altid skridtet videre for at finde den bedste måde at gribe tingene an på.
Vi vil ikke lave vores søn om; han er præcis, som han skal være. Vi vil give ham værktøjer og redskaber til at kunne få et liv, som er så godt, selvstændigt og glad, som muligt – nu og i fremtiden. Og i den forbindelse synes jeg, at Signe er helt fantastisk, for i hendes tilgang er der respekt for barnet og dets særegenskaber.
Og så har vi fundet et format, der passer vores familie godt. Signe er superfleksibel, og hun tilpasser supervisionen, så den kan passe ind i vores hverdag og i vores hjælpetræneres studieliv. Hun er altid til rådighed, hvis der er noget presserende, og hun er også fleksibel i forhold til, om hun kommer ud, eller om det foregår på video. Vi har fundet ud af, at det her med video fungerer vanvittigt godt for os, for så bliver observationen ikke et forstyrrende element for vores søn, og derudover kan vi fordybe os i videoklippene, gå tilbage og gøre os flere refleksioner.
Vi kan se, at vores søn har udviklet sig meget igennem hele forløbet, men især på det sidste har han rykket sig på stort set alle de mål, vi har sat op. Hans evne til at indgå i samspil med andre børn har forbedret sig, og det er egentlig det, der er hele hovedformålet. Det er en effekt af ESDM i samspil med Social Tænkning, og her har Signe i høj grad været tovholderen. Hun har holdt de to spor samlet og inddraget viden fra vores anden supervisor, og hun har hjulpet med at skabe et format, der er nemt at gå til.
I sin feedback er Signe også nuanceret. Hun ved, at hun kan sige tingene uden omsvøb til mig, men min mand skal måske have serveret lidt flere eksempler. Så hun tilpasser det individuelt, og derfor kan alle tage noget med. Vores hjælpetrænere oplever også, at de får feedback, der er relevant, personliggjort og brugbar.
Hjemmetræning er ressourcekrævende, og man skal være villig til at investere meget tid og energi. Det er et stort ansvar at stå med, især når du står helt grøn som forælder. Og der har det været en kæmpe hjælp at dele ansvaret med Signe.
Mor til dreng på 6 år
Om hjemmetræningsforløb med udgangspunkt i ESDM
Vi fandt Signe og ESDM-tilgangen ved lidt af et tilfælde.
Efter at have prøvet det af fandt vi ud af, at både Signe og træningsformen var
det helt rigtige for os og vores søn.
En af Signes styrker er, at hun er virkelig god til at
observere. Hun guider én ved at pege det ud, som man kan gøre bedre eller
anderledes. Hendes personlighed er rolig, rar og imødekommende, og hun udviser
en utrolig respekt for de familier, hun arbejder med. Og når det så er sagt, så
handler det for Signe altid om barnet og om, hvordan man går til barnet.
Det kan være et følsomt område at skulle supervisere, for
problematikkerne berører forældreskab og andre ting, som kan være sårbare. Og
det gør Signe ret fantastisk, synes jeg. Det handler igen om hendes
personlighed, for hun dominerer ikke, men får stadig sat en dagsorden og guidet
os i den rigtige retning. Og hele tiden er hun i tæt dialog med os og følger,
hvad vi har behov for og lyst til at arbejde med.
Nogle af de vanskeligheder, som børn med autisme har, kan
føre til, at man som forælder kan blive forvirret og usikker på, om man gør det
rigtige. Her har vores familie fået rigtigt meget ud af forløbet, for Signe har
givet os nogle gode redskaber til, hvordan vi kan
takle forskellige situationer. Det har også givet os en retning i forhold til at se, hvad der er vores
søns udfordringer, og til at finde ud af, hvad vi gerne vil arbejde med.
Allerede tidligt i forløbet kunne vi mærke en effekt. Selvom
vores søns tendens til hyperaktivitet ikke bare lige forsvinder, har vi kunnet
mærke, at det giver mere en ro. I ESDM-træning arbejder man meget med
samspillet, og det gode samspil har styrket relationen og gjort den tættere.
Det har været svært for vores søn at blive rørt ved, men også øjenkontakten og
den følelsesmæssige kontakt er blevet bedre undervejs i forløbet, hvor vi har
arbejdet meget med sanserne. Og så har det gode samspil i legeinteraktioner
betydning for den positive kontakt mellem forældre og barn, så det har givet os
en stærkere tilknytning.
Gennem hjemmetræning får man som forældre følelsen af at
kunne håndtere situationen. De redskaber, man får, er væsentlige at have, når
man har med særligt sensitive børn at gøre, og konfliktniveauet bliver
simpelthen lavere.
Hjemmetræning er hårdt arbejde, men det er også det værd.
Det kræver et stort engagement af forældrene, for det er ikke barnet, men
forældrene, der er på arbejde. Til gengæld får man rigtigt meget igen: Vi kan
se, at vores søn udvikler sig, at han er glad og har det godt det meste af
tiden. Og det er i virkeligheden det, der er allervigtigst. Fordelen ved
hjemmetræningen er, at vi ikke bare har overladt vores søns udvikling til
andre. Ved at tage hånd om den store opgave har vi fået en bedre relation til
vores barn, og det er en kæmpe gave, som jeg altid vil anbefale.
Mor til dreng på snart 5 år
Om hjemmetræning med udgangspunkt i ESDM
Vores forløb med Signe har efterhånden varet tre års tid, og jeg synes faktisk, at det har været godt lige fra starten. En af de store udfordringer ved hjemmetræning er at holde sig selv til ilden, at forny sig og udvikle sig. Det er i og for sig let nok at lege med sine børn, men det er svært at holde de aftalte mål for øje og se, hvordan man kan optimere delelementerne i de ting, man gør. Signe er god til at observere og komme med sin respons på en positiv måde. Hendes tilgang til tingene er meget alsidig, og det gør, at hun er let at diskutere med og let at forholde sig til. Så alt i alt har vi et meget positivt samarbejde med Signe.
Igennem forløbet har vi fået udviklet vores kreativitet i forhold til hele tiden at have fokus på målområderne i løbet af dagligdagen. Det foregår ikke kun i løbet af en-to timers daglig træning med velstrukturerede og planlagte lege, for nu er basale øvelser som at træne øjenkontakt bare noget, vi automatisk gør. Fordi det er mere gennemgribende, får vores barn mere ud af det, og som forældre bliver vi mere opmærksomme og bedre til at afbalancere.
Signe har været meget opmærksom på, hvordan vi optimerer samspillet i familien. Og det er meget væsentligt, at samspillet er optimalt, for hvis vores søn oplever, at det glider let, så er han også mere modtagelig for det, vi finder på, og de læringselementer, der er stoppet ind i det. Det handler i virkeligheden om at gøre alting sjovt eller interessant, for så lærer man mere. Og Signe er god til at lægge mærke til, om det er vores søns egen motivation, der driver ham til at ville lære noget.
Man skal ikke være blind for, at hjemmetræning er relativt energi- og tidskrævende. Vi valgte ESDM-tilgangen, som Signe tilbyder, fordi den bygger på leg og lysten til at lære noget. Det er krævende, fordi man selv skal være på og kreativ hele tiden, og der er meget registrering i skemaer for at monitorere udviklingen. Men samtidig vil jeg anbefale det, for jeg vil vove at påstå, at man får utroligt meget ud af det i den anden ende. Man får mere tid sammen med sit barn, man får et bedre samspil, og man får en bedre forståelse for samspillet. Og ikke mindst får man givet sit barn en udvikling, man kan bygge ovenpå senere i livet. Så jo tidligere en indsats, jo bedre.
Vær den første til at høre om nye forløb m.m.
I ny og næ giver jeg dig også input til, hvordan du styrker kontakten og samspillet med dit barn.